Beelitz Heilstatten

Beelitz Heilstätten is een oud vervallen ziekenhuizencomplex inBeelitz.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het ziekenhuis dienst als militair hospitaal.

In 1942 werd er een groot gedeelte aangebouwd door de Duitse architect Egon Eiermann, het nieuwe gedeelte kwam aan de zuidelijke kant van het ziekenhuis te liggen en was bedoeld als een psychiatrisch ziekenhuis voor vrouwen.
Het nieuwe gedeelte lag net buiten de militaire zone waardoor het burgers kon behandelen.

Tijdens de oorlog hebben de russen grote gedeelte van het ziekenhuis verwoest en zwaar beschadigd, zo ging het eerste sanatorium voor vrouwen uit 1907 geheel verloren, tijdens de oorlog werden ook de kapel en het dorp waar de artsen waren gehuisvest geheel verloren. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog neemt Rusland het ziekenhuis in bezit en alleen het Sanatorium voor vrouwen blijft nog toegankelijk voor de Duitse burgers. Tijdens de periode dat Rusland het ziekenhuis bezat was dit het grootste Russische ziekenhuis buiten hun eigen landgrenzen en werd het nog voortdurend gerenoveerd of aangebouwd.In 1994 begint er een nieuw begin voor Beelitz, de russen besluiten zich terug te trekken en de panden weer te schenken aan de verzekeringsbank.
De gemeente Beelitz maakt een plan om het oude ziekenhuis te renoveren tot een geheel nieuw medische complex, het nieuwe complex zou behalve verschillende sanatoria ook een neurologische revalidatie kliniek, een revalidatie kliniek voor kinderen en een Parkinson kliniek moeten huisvesten. Het nieuwe complex zou zo’n 3000 nieuwe banen scheppen waardoor er 1000 huizen in de omgeving zouden worden bijgebouwd. In het jaar 2000 stopte alle werkzaamheden door financiële problemen waardoor het 200 hectare grote gebied er nu als een spookstad bij ligt.

Ons Avontuur.
In het paasweekend hadden we deze locatie bezocht met 2overnachtingen, zowat op het park zelf, met in onze achtertuin het verlaten sanatorium, en nog een aantal verlaten ziekenhuizen.
We zijn met onze neef en zijn vriendin naar Beelitz geweest, het was een top weekend.
Alles is goed gegaan en het was erg gezellig.
Na een nachtje slapen zijn we vroeg in de morgen al op pad gegaan, eerst liepen we naar het militaire ziekenhuis waar we gelijk tegen bewaking aanliepen, vlug een ingang naar binnen gezocht en gelukkig hadden we die zo gevonden.
Erg mooi was het, alleen er is al best veel vernield, de operatie kamers bijvoorbeeld, waren totaal vernield, helaas voor ons.
Daarna bij het huisje geluncht, en weer op pad, deze keer ietrs verder van ons huisje, het psychiatrisch ziekenhuis,

De ingang was moeilijk te vinden, maar opeens zagen we een heel klein raampje, 2 meter boven de grond, maar er zat een klein randje waar we over konden lopen en zo via het raampje naar binnen konden, een hele klim was het wel, en best gevaarlijk.
Erg indrukwekkend was het wel.

Ook het badhuis lag er in de buurt, dus hebben we die er ook meteen bij genomen, viel erg tegen, veel vernield.
Daarna zijn we tegen 17.00 uur terug gereden naar ons huisje en hebben we een heerlijk pizza gegeten.

en daarna weer op pad, dit keer het TBC Sanatorium tegenover ons huisje, daar hebben we ook de horror shoot gehouden, en gefilmd, erg mooi gebouw. Ook deze keer stond er bewaking met politie, maar toen die wegreden hebben we meteen een poging gewaagd, en met succes.
De volgende dag zijn terug gereden naar huis, een lange rit maar zeer de moeite waard, we willen gauw nog eens terug.