Als je een nieuw dak voor je huis nodig hebt, dan zijn er verschillende keuzes voor dekkingsmateriaal. In deze blog worden enkele van de meest voorkomende soorten dekkingsmaterialen besproken. De dekkingsmaterialen zijn: epdm, asfalt, leisteen en tegels en metalen dakbedekking.

EPDM

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een synthetisch rubber. EPDM is zeer geschikt als waterafdichting. Door de grote elasticiteit en de sterkte is epdm een duurzaam dekkingsmateriaal. Epdm heeft verder een relatief hoge bestendigheid tegen uv-straling en zure regen. Epdm past goed bij (platte) daken, dakkapellen en dak goten. Epdm is in grote hoeveelheden verkrijgbaar.

Asfalt

Ashaltdaken worden al meer dan 100 jaar op daken gebruikt. Dit materiaal is brandvertragend, waardoor het een zeer uitstekende keuze is voor dakbedekking. Momenteel worden asfaltdaken gemaakt van glasvezel of een ander materiaal en vervolgens bedekt met asfalt. De dakspaan wordt vervolgens bekleed met steen. Deze keuze voor dekking is erg populair en dat heeft vooral te maken met het feit dat ze duurzaam en goedkoop zijn ten opzichte van andere dakbedekkingsopties.

Leisteen

Leisteen is een dakbedekking die erg modern is. Leisteen is een steen die afkomstig is uit gebieden met veel klei of vulkanische as. Leisteen was erg duur toen het voor het eerst werd gebruikt. Maar doordat er nieuwe manieren zijn om leisteen te verwerken is het goedkoper geworden. Voordelen van leisteen is dat het een natuurlijke uitstraling heeft, hele goede brandwerendheid, duurzaam is en een levensduur kan hebben tot wel 100 jaar. Het grootste nadeel van leisteen is dat het hogere kosten met zich mee kan brengen ten opzichte van andere dekkingsmaterialen.

Metalen dakbedekking

Metalen daken bestaan al lang en worden vooral gebruikt in een industriële omgeving. Dit materiaal wordt echter steeds beter bruikbaar als dakbedekking voor huiseigenaren. Metalendakbedekking vereisen niet veel onderhoud, zijn licht van gewicht, zeer veelzijdig in stijl en ontwerp en behoren tot de meest milieuvriendelijke dakbedekkingsmaterialen die er zijn. Ze kunnen in vel kleuren gemaakt worden en ook in een groot aantal stijlen. Ook een metalen dakbedekking gaat lang mee en is bestand tegen weerinvloeden. Het installeren kan echter lastig zijn wanneer er grote panelen en platen worden gebruikt.

Meer research

Natuurlijk zijn er nog meer verschillende soorten dakbedekkingen. Het is verstandig om goed research online te doen naar de verschillen. Het is aan te raden om een voor– en nadelen lijst te maken van elke soorten dakbedekking en dan uiteindelijk goed af te wegen voor welke dakbedekking je kiest.