Hasard Cheratte

Hasard Cheratte
Cheratte Hasard werd in 1977 gesloten, de gebouwen staan er nog, midden in een woongemeensschap.
Dit gebouw is een typische Malakoff toren en gebouwd in 1907, deze bouwstijl dateert van de 19-de eeuw en is genoemd naar een gebouw in de Russische stad Sebastopol
De mijn heeft vier schachten, één in het hoofdgebouw, de rest in het omliggende gebied. De diepste schacht meet 480 meter.
De kolenmijn ligt er verwaarloost en verlaten bij, maar toch is het erg mooi om daar te zijn.

Ons avontuur…
Na een auto rit van iets meer dan een uur kwamen we in Cheratte aan.
Even wat gegeten en daarna naar binnen gegaan.
Binnen aangekomen was het een grote verlaten wereld, alles stond er  nog zo bij dat je het gevoel had dat de arbeiders ieder moment binnen konden lopen, overal lagen werkschoenen en overals.
Na een uurtje wilden we dan ook echt een keer de mijn in.
Het was er pik donker, dus hebben we met ons lichtje op de camera naar de grond geschenen, de grote flitser gepakt en wat foto´s gemaakt.
Het was erg indrukwekkend.
Na 3 uurtjes  waren we wel klaar met foto´s maken en wilde we weer terug naar de auto.
Maar… we konden de uitgang niet vinden, na anderhalf uur zoeken zagen we een stijl zandpad omhoog in de bergen, en zaten pinnen in de grond dus daar kon je mee omhoog klimmen.
Boven aan gekomen zagen we een erg smal pad met een hoge afgrond stijl naar beneden, maar we hadden geen andere keus, dus zijn gewoon voorzichtig gaan lopen en uiteindelijk na een hele klim kwamen we de bewoonde wereld weer tegen.
Eindelijk, we zijn er uit gekomen, het was een erg leuke en spannende dag.