Hoe kom je af van bladluis op een veilige en natuurlijke manier? Soms ontkom je er niet aan en bemerk je ineens dat een bepaalde plant onder de bladluis zit. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van afkomen. Deze kleine beestjes kunnen namelijk veel schade aanrichten. Toch kun je er ook gemakkelijk weer van afkomen zonder gebruik chemische bestrijdingsmiddelen. Hoe je je tuin en planten er weer snel mooi uit laat zien, lees je in deze blog!

Hoe kun je bladluizen herkennen?

Allereerst is het van belang om te weten hoe je bladluizen kunt herkennen. Er zijn heel veel verschillende soorten maar er zijn wel een aantal kenmerken te beschrijven waarin je ze kunt herkennen. Zo zijn ze meestal peervormig en hebben ze over het algemeen geen vleugels. De kleur van de bladluizen kan erg verschillen want dit hangt af van wat ze hebben gegeten. Als ze bijvoorbeeld rood voedsel hebben gegeten, dan zijn ze rood. In heel enkele gevallen zul je een harige bladluis tegenkomen.

Op welke planten vind je bladluizen?

Eigenlijk op een heel scala aan planten. Bladluizen zijn niet heel kieskeurig maar ze vinden het vooral fijn als er nieuw bladeren ontstaan. Deze vinden ze over het algemeen het lekkerst. Toch zijn er bepaalde types bladluizen die worden aangetrokken tot bepaalde plantensoorten. Zo schijnen appelbomen harige bladluizen aan te trekken. Een ding is zeker: alle soorten bladluizen richten veel schade aan. Ze zuigen namelijk alle voedingsstoffen en vocht uit de plant op. Hierdoor bestaat de kans dat de plant op een gegeven moment dood zal gaan. Ook stoten bladluizen vaak een soort dauw uit op de bladeren waardoor er meer kans is op schimmel. Dat wil je natuurlijk ook zo veel mogelijk voorkomen.

Lieveheersbeestjes inzetten om van bladluis af te komen

Het is dus duidelijk dat bladluizen veel schade kunnen aanrichten. Als je bladluizen op je planten hebt gespot is het van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo kun je ze op een biologische en ecologische manier bestrijden met lieveheersbeestjes. Voor in de tuin kun je bijvoorbeeld larven van lieveheersbeestjes kopen. De larven kunnen nog niet vliegen dus zullen ze op de plek van de aangedane plant blijven. Meestal is de bladluis na ongeveer 2 weken tijd weer verdwijnen. Wist je dat een lieveheersbeestje gemiddeld 80 bladluizen op een dag soldaat maakt? Bij een larve ligt dit aantal zelfs hoger, namelijk op 120. Het is dus een effectieve manier om van bladluis af te komen.